Jdi na obsah Jdi na menu

Co týden dal, po 13 kole F:L

CO TÝDEN DAL ... aneb syrový, neobjektivní Majkův náhled "rudýma očima" na odehrané kolo F:L.
tit_co-tyden-dal_200.jpg
Zpátky na zem….Nic hrozného se nestalo, ale musíme to rychle vrátit na vítěznou vlnu. Začal bych tím, že z deseti šancí dáme víc jak jeden gólák…..

Mladá Boleslav - Sparta: nástup do utkání nebyl úplně blbej, byla tam střela Veljka a standardka na hranici vápna. Moc nerozumím tomu, proč rozhodčí nenechal výhodu, když jsme na vápně byli v přečíslení 4 na jednoho ležícího. Qazim následně neseřídil mířidla. První šance se dočkala i Boleslav, Yusufa vychytal Vindahl. To byl takovej začátek konce. Boleslav si na nás počkala a naše pomalá hra s množstvím krátkých přihrávek šance nepřinášela. Naopak brejky. Vindahl vychytal Yusufa i na podruhé, domácí útočník mu to ale dost ulehčil. Pak už Boleslav trestala, Solomon se dostal před Gomeze a předložil Kušejovi, který neměl problém. Chvíli na to mohl vyrovnat Karabec, jeho střela však byla slabá. Přesto odpověď na vedoucí branku přišla, měli jsme tam dva rohy a pak z hranice vápna konečně vyrovnal Pešek. Vedení na naší stranu mohl překlopit Birma, trefil však jen domácího obránce. V závěru poločasu svou šanci neproměnil Mareček, jenže domácí to nemuselo mrzet. Asi poprvé v životě se Marek Matějovský rozhodl k presinku, Pany ztratil míč a po narážečce s Kušejem uklízel Matějovský do prázdné. Kluci asi taky měli tři góláky do půle. Brian trošku překvapivě nestřídal, ale v kabině se asi nějaká bouřka přehnala. Nástup do druhé půle byl dobrý, Pany mohl po rohu svou chybu rychle napravit. Chvíli na to míjí Kuchta z metru prázdnou bránu. Já nevím, ale tohle tam musí dorvat každej útočník v naší lize...Možná i Vecheta. Bolka reaguje smrtícími brejky, Mareček a Yusuf ale pálej slepýma a Vindahl chytá. Pokračujem v tlaku, Ryneše i Karabce vychytává Trmal, domácí opět odpovídaj brejkem, John mine. Qazimova střela doprostřed Trmala nevystraší, při hlavičce Panyho už musí vytáhnout velmi dobrý zákrok. Kuchtič pak stupidně zajíždí do Kušeje, po žluté a menší strkanici následuje nákop, prohranej souboj Asgera a zakončení Jawa, který si zaběhl za Gomeze. Hotovo, 3:1. Snížení ještě mohl zaznamenat aktivní Ševčík, bohužel v neděli nebylo přáno ani jemu.

Než se dostanu k našim, posílám pochvalu Márovi Kuličovi. Nebál se krom Yusufa a dědka Matěje postavit rychlý prcky. A ti nám dělali problémy. Zavřel to na vápně a my nebyli schopni to překombinovat. Yusufův výkon byl topovej, vyhrál toho fakt hodně, podržel míč, nevím jestli jsem ho někdy viděl běhat a hrát tak jako v neděli. Kušej tradičně velmi šikovnej, kdyby byla možnost, fakt bych ho chtěl. Hodně mne překvapil Trmal, který zatím nijak přesvědčivej nebyl.
 
A co k našim? Musím začít pozitivem. Peter Vindahl rozhodně umí chytat!!! Jestli někdo pochyboval, v tomto týdnu to předvedl hned dvakrát. Ze stoperů to nejvíc schytal Gomez, za mne teda neprávem. Jasně, situace před první brankou šílená, tam se prostě nemůže nechat takhle přeskočit. Jenže na lavici bez praxe, obzvlášť na pozici stopera, se těžko naskakuje. Potřebuješ pomoc od kolegů a ti se zrovna dvakrát nepředvedli. Asger byl nějakej zpomalenej, do soubojů chodil divně nebo jako před třetí brankou vůbec. Možná mu taky dochází. A určitě došlo Panymu. Už před minelou v závěru poločasu tam měl několik naprosto šílených taktických propadů. Zápas blbec, stane se. Sám bych víc změn ve stoperské trojici nedělal, ale teď už víme, že by to asi hůř nevypadalo s nikým dalším. Jsem zvědav, jaký z toho udělá Brian závěr. Jinak klobouk dolů, že Pany dál hrál a s velkou vervou se hnal za vyrovnáním. Ti kluci jsou charakterově zdraví, jen jim prostě občas něco nevyjde. Jako třeba celej zápas Wiesimu. Tomáši, tentokrát to nebylo vůbec dobrý. Těžko vypíchnout něco, čím bych se tě zastal. Péša na druhé straně lepší, druhá branka v řadě. Neříkám, že je to na repre či hráče roku, ale ten progres u něj za poslední dva měsíce je patrnej. Jak vždycky píšu, že jestli hraje Qazim nebo Sáďa je skoro jedno, protože povinnosti si oba splněj a Qazim má i nějakou nadstavbu, tak musím napsat, že jestli hraje Kaan nebo Sáďa, už je prostě hrozně znát. Qazimek byl tentokrát taky nějakej unylej, asi pocit zodpovědnosti, možná únava. Stačilo, aby mu tam jedna ze střel spadla a ten čertík mohl bejt hned zpátky, škoda. Birma začal dobře, opět to tam motal, ale potřebujem za to získávat body. Kara byl asi našim nejlepším hráčem, zvládal i dozadu. Paradoxně opět vychází nejlíp ze zápasu, kdy se ostatním moc nedaří. Potřebujem to nějak sladit. Už nejsem tak pesimistickej k jeho předělávání na poctivku dozadu, ukazuje, že to jde a ve předu nechybí. Asi bych chtěl, aby to z hranice vápna víckrát zkoušel vystřelit, než dál posouvat. Kuchtič nikdy nezklame nasazením a bojovností. Ale minutově přehrával, po posunutí na kraj úplně zbytečnej. Přineslo to akorát žlutou. A Honzo, chce to góláky!!! Sparta vždycky měla šutéra, vyloženýho střelce a teď to je asi jediný, co mi v tom kádru chybí. Střídaní přineslo zlepšení. Když tam Matěj s Kaanem přišli, byl jsem přesvědčenej, že to otočíme. Kvalita šla nahoru. Pochvalu zaslouží i Ševa, škoda, že se nevešel do prvního slotu a nedošlo na jeho spolupráci s Karou. To až přijde, tak to bude velký. Victor podtrhuje to, co jsem psal po Rangers....Jsme u něj o dva měsíce zpátky...Ale jsem přesvědčenej, že ho Brian zase rychle zpracuje. Rozhodně víc věřím jemu, než Sejkymu, který bohužel svých minut nevyužívá naprosto vůbec. Možná ke žlutý, ačkoliv opravdu nechápu, za co ji od toho sudího dostal.
 
V třináctém kole první ligová porážka. Je tam několik vykřičníků, ale i několik důvodů, proč se to dá akceptovat. Půlku šancí proměnit, nebylo by co řešit. Ale je fajn, že víme, že trestat může ne jen Evropa, ale i to lepší v naší lize. Osobně radši prohraju v Boleslavi, kterou chceme v šestce, než s židem nebo v Ostravě. Tak věřím kluci, že máte vybráno. Brianův rozhovor mne opět utvrdil v tom, že není třeba panikařit a vyhazovat půlku hráčů pryč. Nevím o týmu v lize, který by absenci kapitána, nejlepšího střelce, jediného velmi dobrého wingbeka a jistého stopera nahradil lusknutím prstu jak nic. Vloni jsme v této době měli o deset bodů míň a stejně z toho byl titul. Na stahování kalhot je hodně brzo, já vám kluci věřím!!!
 
OSTATNÍ ZÁPASY:
Slávie na Bohemce neměla problém, byť útočná trojka Jurečka-Chytil-Tijani nabídla několik komických situací. Ale Mojma nakonec dal i platnej gól a Trpiš opět nezapomenul vyzdvihnout celý tým, rozhodčího, vládu a stranu. Počítám, že se na první místo dostali naposled. Plzeň se do boje o titul přihlásit nechce, ztráta s Karvinou šílená. Dominik Holec zachytal fantastický zápas, Karviná ale taky hrozila....Čavoš dal až svou třetí šanci, nebezbečný byl opět i Memić s Akyniemim. Vtipný je, že Plzeň podává protest, protože chtěla kopat desítku....Zajímavý, že ho nepodávali po Chorého zákrocích na Asgera. Přijde mi to nedůstojné, zahodili asi 6 jasných gólovek a brečej kvůli jedný možný penaltě. Konečně došlo i na Hapala, ze sestřihu to vypadalo, že Baník měl víc ze hry, ale šílený okna vzadu. A jeden z pěti brejků dotáhne i Jablonec, u Chramosty už se dá bavit o návratu formy, minimálně střelecké. Slovácko si na zahájení zápasu pozvalo nějaký dědky a skóre zápasu tak otevřel jeden z nich. Liberec rychle vyrovnal, Tupta on the fire....A protože Vecheta je kopyto, bylo po gólákách. Pohříchu šlo v sobotu o nejgólovější zápas kola. Tak na tohle vám pánové, Kozle, Svědíku, Kotale, Frťalo, Jílku, Červenko, Látale, Hapale, Zápotočný a Kováči, z vysoka seru! Koukejte mazat k Vrbovi do učení!!! Červenku bych teda vyjmul, po těch dardách co netriniti letos dostávali, je 0:0 v Olomouci velká výhra. A pro Jílka rána do držky, zvlášť když mu krom vykartovaného Vodháněla nikdo z kostry nechyběl. Přitom Zlínu stačilo mít v bráně brankáře. A dobře postavený tyče. Hradci se začíná vyplácet Čmelík, po zranění snad poprvé v základu. Přitom na Grigara stačí, když míč letí jeho směrem....Hrozná díra, nechápu, že může furt v lize chytat. Jinak ze sestřihu to vypadalo na slušný zápas s dost šancema, jsem překvapenej. A smutnej ze zranění Ládi Krejčího....Teplice aspoň po čtyřech zápasech nedohrávaly v deseti, byť je zachránil až VAR. Za Pardubice rozhodl Zlatohlávek....Nehrál Černý, po Patrákovi se slehla zem, tomuhle klukovi bych moc nevěřil. Ale překvapil. Výhra Pardubic vypadá zaslouženě, trošku klidu pro Kovyho.

CO NÁS ČEKÁ V PŘÍŠŤÍM KOLE?

Sparta – Bohemians 1905: tady je to ale úplně jinak. Nesmíme ztráty v lize kupit. Byl bych rád, aby se na chvilku už proběhli marodi, ať jsou nachystaní na čtvrtek. Bohemka v lize mi venku přijde nebezbečnější než doma, ale celkově jsou docela čitelní. Musíme si prostě poradit s jejich tvrdostí a využít jejich dřevěnosti v obraně. Ať se na mne nikdo nezlobí, ale z Hůlky, Křapky nebo Dostála musej naši chlapci udělat trhací kalendář. A bylo by fajn začít proměňovat šance, ať zas máme hlavy hore a nabyté sebevědomí.
Ostatní zápasy: sobotní zápasy bych chtěl nevidět, Schalke hraje v Norimberku a tak je asi čas na výlet. Sobotní odpoledne stejně stojí za starou belu. Asi bych si dal Jablonec se Sigmou, ale vůbec nevím, co tam čekat. Jablonec v poli vypadá dobře, jen se hrozně nadře na gól. Sigmě se vyprázdnila marodka a ztracené body z domácího zápasu se Zlínem někde bude chtít získat zpět. Asi rozhodne první gól, jestli se tam teda nebude šukat bez vyvrcholení. Látal i Jílek to totiž uměj oba. Druhou volbou by pro mne byl zápas Teplic s Boleslaví. Jsem zvědavej, jestli Solomon, Kušej či Yusuf navážou na sobotní výkon. A co zas předvede sněhulák v bráně Teplic. Pardubice se Zlínem budou asi jen o dobývání Dostála. A Svědíka s Kotalem už mám nasledovaný, to bude nuda. V neděli odpoledne volím Liberec s Budějovicema. Budou padat góláky. První dá určitě Liberec, Budějovice otočej a pak to zas otočí Liberec. Oba týmy mají zajímavé pasáže, ale mají více či méně dlouhé výpadky. Zvědavej jsem taky na Karvinou s Baníkem. Jarábek dělá výsledky, třeba v Plzni mi to od oka ani nepřišlo, že na úkor fotbalu. Pelášili chlapci často dopředu ve velkým počtu, vrací se Budínský...Chaotická obrana Baníku může s jeho standardkama a Akyniemim mít velký problémy.
Večer Plzeň na Slávii….Mohl by tam Koubek vykouzlit další Záhřeb? Moc od nich nečekám, ale pak to chutná o to víc. Jsem zvědavej na Kšiltovkovu sestavu.
 
Tento týden je jasnej plán, zabij Klokana pro svoji mámu!!!
(majk)

PS: celý report CO TÝDEN DAL, kde Majk mimo ligy míří i do evropských pohárů naleznete ZDE. Ostatní příspěvky "Co týden dal" z této sezony najdete >> zde.