Jdi na obsah Jdi na menu

Co týden dal, ohlédnutí za 17. kolem F:L

CO TÝDEN DAL ... aneb syrový, neobjektivní Majkův náhled "rudýma očima" na odehrané kolo F:L. 
tit_co-tyden-dal_200.jpg
 
Jsem si s tím Půltýdeníkem pěkně naběhl, co mám jako teď psát? Krejda nám sloupl všechen perníček, takže nejdůležitější úkol závěru týdne splněn. A o tom to je!

 

Pardubice – Sparta: stesky nad tím, že jsme vyhráli VARem? Že z toho nemáte radost? Nepřestávám se smát každýmu, kdo tohle vypustí z huby či klávesnice. Zajímalo by mne, jestli by ti samí po zápase nejvíc neběsnili, že už se nám směj dávat góly z ofsajdu…..Asi ne, třeba by se radovali s Kovym, řvali chceme Pardubice v lize a celej tejden si chrochtali, jak je dobře, že jsme v těch Pardubicích nevyhráli. Tak k tomu mám fakt daleko.

Sestava se mi docela líbila, i když musím zopakovat, že bych tu rotaci volil v menším počtu. Ale chápu, proč to Brian jen tři dny po Betisu udělal. Že by to neměl být problém, naznačil úvod. Jenže střela Peška a další dvě od Pavelky měly k brance daleko. O hodně blíž k brance tak zničehonic byli domácí. Střela Ichy se stáčela od brány a jen orazítkovala tyč. Ojedinělá akce ze standardky, ok, jedeme dál. Vše jde podle plánu, v 19. centruje Kara na Krejdu a ten opět zvyšuje hodnotu svého xD. Domácí to ale nepokládá, vyrovnávají hru a po zaváhání Vydry v souboji Zlatohlávek parádně trefuje. Začínáme na novo, ale po zbytek poločasu je to takový bez koulí. Brian se opět poučuje, na nic nečeká jako v jiných zápasech a na začátku druhé půle už vybíháme s Šulem a Kuchtou. A je to znát. Z pěti rohů v úvodu druhé půle však netěžíme. Pardubice se tak poprvé dostávaj k našemu vápnu a přesný sudí Černý píská nepřesně penaltu. VAR upozorňuje, že kontakt byl před vápnem a z dobré pozice Hlavatý trefuje jen zeď. Přichází závar Sparty, Kuchtu vychytává Kinský, následně domácí zblokovávaj střelu mířící na branku rukou v nepřirozené poloze. Rozhodčí i VAR mlčí....Haraslín následně netrefuje z dobré pozice branku, to už je na place i Birma, kterýmu asi stálo za to ten míč posunout. Šulo si to vynahrazuje vzápětí, jeho centr prochází vápnem a u brankové čáry se zase vynořuje deus ex machina. Stoper Krejčí.....2:1 vedem. Zápas můžem v tuhle chvíli v klidu rozhodnout, jenže chybí zabijáckej instinkt. Šulo, Kuchta ale třeba i Wiesner své šance neproměňují. A když se Kuchtič konečně na pohodu prosadí, zruší mu to ofsajd. Na začátku nastavení to vypadá, že přišel trest. Mukwelle na zadní tyči doráží propadlej míč, po delším rozhodování ale zjišťujem, že z ofsajdu. Vyhráváme díky pomoci VARu? Hovno, VAR jen napravil, co matláci zmydlili. Na obranu pomezního musím říct, že to nebyla dvakrát přehledná situace pro něj. K pocitům nezasloužené výhry mám ale daleko. Cením širší kádr. Nečekám, že frajeři nastoupěj jednou za dva měsíce a bude tam souhra a tlak jako od základní jedenáctky. Myslel jsem, že z doby, kdy jsme si mysleli, že kam přijedem, tam shrábnem tři body na pohodu i s béčkem a pojedem domů, jsme už dávno vyrostli. Nepřestává mne udivovat, jak rychle zapomínáme. Tři body neberu jako nutné zlo, ale jako zpříjemnění parádního víkendu. Ve čtvrtek Sparta za tři, v pátek Schalke za tři, v sobotu tátovi Arsenal za tři a v neděli Sparta za tři. Lepší závěr týdne bychom si nemohli přát.
 
K jednotlivcům u domácích moc nemám. Před měsícem jsem se podivoval nad volbou se Zlatohlávkem...Frajer už dal asi tři góláky, překvapuje mne. Kvalita Ichy nebo třeba Hlavatého mne moc nepřekvapuje, spíš nechápu tu tunu zastání, co Kováč s těmi výsledky má. Pardubice zasloužej kredit za dobrej výkon. Jejich hra má hlavu a patu a jen tak se neposerou. Jenže potřebujou k tomu výsledky a těžko můžou čekat, že je budou dělat s náma, židem nebo Plzní. Jsem moc zvědavej, na jakým levelu se ocitnou příště.
 
A naši? Neviděl bych to tak černě. Vindahl sice přišel o neprůstřelnost, ale nemohl s tím vůbec nic dělat. Vydrys to odehrál v pohodě, jenže to zaváhání před brankou mohlo být fatální. Vitík byl opatrnější, vzhledem k terénu a zátěži za mne pochopitelný. Láďa xD nám přinesl tři body. V jakých situacích a jak se ten frajer dokáže dostat do vápna mi hlava nebere....Wiesi předvedl další ze svých výkonů, kdy podává svým kritikům několikrát bičík. Třeba to tak má rád. Matěj se do toho bude muset po zranění dostat, čtvrteční sázka na Zelenou dává po srovnání výkonů obou chlapců jasně za pravdu Brianovi. Střed měl slušnej úvod, zejména Pavelka byl aktivní jako snad naposled v Turecku. V čase ale odcházel. Potřebujem tady větší variabilitu, pozice Pavelky jako tmelu a udržovače v závěru zápasů by mi ale smysl pořád dávala. Péša slibně začal, ale ten standard nebyl tak vysoko jako dřív. Snad mu pomůže zimní příprava. Na totéž sázím u Olatunjiho. Volil bych ho a jsem rád, že to Brian viděl stejně. A dobře ho o poločase vystřídal. Nevyužitá šance. Kara měl skvělej moment s centrem na Krejdu před první brankou, ze začátku chtěl hodně míčů a hrát. Pak mi přišlo, že se vytrácel....Jako poněkolikátý. Nutno ale podotknout, že ta podpora směrem dopředu nebyla bůhvíjaká. Na což netrpěl jen Kara, ale i Victor s Péšou. Poločasové střídání zlomilo zápas na naší stranu. Kuchta s Šulem jsou prostě kvalita. Birma mi pak přišel docela schovanej, vlastně nic moc extra posun po Karovi. Kaan na sebe upozornil správným žlutým faulem v závěru, Jarda si svých pár minut splnil v pohodě. Výhra 2:1 na papíře nevypadá tak dobře, bejt to ale třeba 2:5, těžko by se mohl někdo divit. Nejdůležitější jsou ale body, ty máme a do konce roku bych prosil ještě třikrát zopakovat.

Ostatní zápasy:

Přijde mi nehorázný, že se tady v rámci různejch projektů vymejšlí tuna píčovin, včetně vyhřívání, aby se nakonec 6 z 8 zápasů neuskutečnilo. A jeden z těch dvou na hranici regulérnosti. A víte co? Je mi to úplně u prdele. Já nevymyslel a neschválil hrací dny do Vánoc. Mámo, táto, koukejte, v prosinci sněží!!! Co mne ale dokáže neustále překvapovat až urážet je ta tradiční česká vyčůranost a malost. Jeden by řekl, že nad Pardubicema postavil někdo deštník jak nad Černobylem, že se tam dalo hrát. To třeba v Budějovicích nebo v Ostravě už dva dny dopředu věděli, že se hrát nebude. Já tomu prostě nerozumím. Ano, pokud někde nasněží, naprší nebo napadaj hovna hodinu před zápasem nebo o přestávce jako minulý týden v Karviný, tak rozumím tomu, že se s tím nedá nic dělat. Ale takhle? V Německu odložen jedinej zápas a dost těžko kvůli hrací ploše. Druhá Bundesliga odehrána komplet, o návštěvách a vzdálenostech jako tam si taky můžem nechat jenom zdát…..Ok, to jsou boháči a jejich vyhřívání určitě vyhřívá jinak. Tak pojďme jinam, k nějakým chudákům třeba. Slovensko, Niké liga, odehráno 6/6. Polsko, Ekstraklasa 7/9. Jeden z těch dvou nedohraných zápasů byl přerušen až v jeho průběhu. Co země, kde by jeden se sněhem problémy čekal? Rakousko 3/3, další je na programu dnes a dva zítra. Nevím, jestli to tak bylo plánovaný, nebo je to přesunuto. Páteční druhá liga 3/5, Švýcarsko přes víkend odehrálo 4/6. Jenže pro naše média je větší téma proč se vůbec něco hrálo, než pokusit se třeba zjistit, jak to, že to v Pardubicích šlo a jinde ne.....Třeba se nakonec těžce pletu a celej sníh v Evropě skončil o víkendu na našich 6 stadionech. Ale nevěřím tomu. Jestli je to možné, pošlete mi nějakou rosničku, ať mi to vysvětlí. Rosničku říkám, žádnýho Zákopčaníka!!!

Vrchol všeho je, že si tu pak otvírá X (dříve Twitter) hubu každej trouba, co si myslí, že pošle smsku a všichni kolem se poserou. A pak posílá dojemný fotky, jak trčej na dálnici. Představte si, že když nějakej tým hraje venku, tak se tam musí i dopravit!!! A ten zájem o fanoušky….Najednou. Že nerejpe do poháru od 12 a jiných časových nesmyslech. A jen mu někde nejdou na ruku, volá po obměně….Už chybí jen ten tatínek, co vyhlásí válku! Snad se jim na tu svačinu nakonec někdo složil….Mimochodem, třeba Plzeň jela rovnou z Albánie do Ostravy….A celý víkend jsem od nich neslyšel ani fňuk. Mimochodem, Slávie se toho Zlína bojí permanentně? Nerad bych se mýlil, ale i ta akce všichni máme covid na tři dny byla taky v podobný situaci, ne? Jen myslím, že to bylo před Evropou….A tady se tomu ještě obecně tleská, jak se to mělo celý odložit kvůli regulérnosti. K smíchu. Alespoň malá gratulace do Budějovic, po vyhazovu nejproduktivnějšího hráče a půlky trenérskýho tandemu konečně Podroužek vymyslel tah, po kterém neprohrály.

Co nás čeká

Sparta-Jablonec: neděle-sobota-čtvrtek je za mne ideál....Navíc jsme v neděli pošetřili. Nevidím důvod dělat to nějak výrazně i v sobotu. Čekám sestavu bližší k topu. Pokud Jablonec ve středu odehraje dohrávku, nebudu mít žádný obavy. Ty i tak jsou minimální, doma jsme válec a Jablonec nemá čím překvapit. Narval bych základ, dal tři góláky do půle a pak pošetřil směrem k Evropě. Co ty na to Briane?

Ostatní zápasy
Je teda otázka, kdo kdy zase začne myslet na lidi a rodiny s dětma, ale vemu to jako by se mělo všechno odehrát dle plánu.
 
Ve středu dohrávky, na který bych byl docela zvědavej. Jablonec by měl Teplice udělat, má lepší tým, ale ten Frťala se ne a ne vzdát. Věřil bych docela i Boleslavi proti Plzni, kdyby ale Viktorka měla v nohách nedělní Ostravu. Takhle si spíš myslím, že jim ta pauza prospěje a v Boleslavi vyhrajou. V sobotním odpoledni bych si ke Spartě dal asi Liberec se Zlínem. Zlín mne pod Červenkou až překvapivě baví, Liberec má super záchvěvy a zároveň šílený chvíle. Jsem zvědavý, jestli toho Zlín využije. Myslím, že by tam mohl dát branku a je otázka, na co to bude stačit. Karviná hostí Pardubice, což je zápas o šest bodů. Kovymu to spíš kecá než hraje, Jarábkovci po výhře v Plzni třikrát prohráli. S Baníkem, na Bohemce a v Olomouci. To se dá brát, jenže pak přijde takovej zápas a ten prostě musíš zvládnout. Z obou stran. Přikláním se k domácím, byť nepochybuju o tom, že Pardubice budou mít víc šancí. Slovácko hostí Bohemku a s tím si, myslím, dědci poraděj. Začlo jim to jít. Stačilo jen posadit kopyto Vechetu a hrát normálně v 11 lidech. V neděli hrají Teplice s Olomoucí, tam čuju výhru Sigmy. Pokud jim to zase nepopadá zdravotně. Základ mají lepší, lavičku na úrovni základu Teplic. Ti lavičku nemaj. Plzeň má doma Budějovice, to bude nálož....Jsem zvědavej, jestli Zápo vydrží do Vánoc. Slávie na závěr kola hostí Boleslav. Pokud se teda bude Luftjardovi chtít hrát, že jo. Tady trošku věřím v překvápko. Ono to totiž už bude o 8 bodů a i když se tam budou motat odložené zápasy, nevypadá to dobře. A ten tlak to zvyšuje. Boleslav má kvalitu, která může Slávii zaskočit. Ta pod tlakem pořádně ještě letos nehrála, tak by bylo fajn ji pod něj dostat.
 
Mol cup: Slávie si odložila a měla by jet ve středu do Hradce. To by mohla bejt prča, ale od Hradce už nemám takové očekávání jako loni. Asi to hosté zvládnou, jestli jim teda někdo na benzince koupí sváču.
 
Repre bžunda: začíná něco prosakovat. Musím říct, že navrhované řešení Hašek+Svědík mi dává smysl. Co chybí jednomu má druhej a naopak. U Svědíka mi chybí nějaký větší úspěch, jeden darovanej pohár od Sparty mi přijde málo. U Haška zase nevím, jak se na něm podepsalo 10 let s hadrem na hlavě a jestli už není mimo. Za novátorskou část by tam mohl být Svědík. Navíc mi nepřijde jako týpek, co se nechá strčit do pozadí a bude šoupat nohama. A jestli to přikreje Nedvěd, nemám vůbec výtek. Jeho přítomnost otevře hodně dveří, ač jsem měl k němu spoustu výhrad, tak na hřišti a v repre obzvlášť odvedl vždycky maximum. Mohlo by to fungovat. Šanci bych tomu rozhodně dal, klasicky do první zbabrané nominace :-)
 
Tak jo, uvidíme co se odehraje. V sobotu tři boďáky a pak už jen ten poslední týden.....
(majk)
 
Ostatní archivní příspěvky "Co týden dal" z této sezony najdete >> ZDE.