Jdi na obsah Jdi na menu

Co týden dal, 3. kolo F:L

CO TÝDEN DAL ... aneb syrový, neobjektivní Majkův náhled "rudýma očima" na odehrané kolo F:L.

Sobota za 6 bodíků, 5 gólů a 3 Tory, to nemůže znamenat nic jinýho, než spokojenýho majkínka. Teda pokud odhlédnu od všech hloupých, stupidních, nudných až do nebe volajících skutků či komentářů, kterými nás zase „odborná“ veřejnost či samotní fotbalisté v ostatních dresech dostatečně zásobovali. Takže jestli to někomu minule přišlo dlouhý, tak teď to asi bude ještě delší. Pojďme na to.
 

Sparta – Pardubice: domácích 5:2 se stává docela pěknou tradicí. Tentokrát úvod patřil hostům, ale když jsme se rozjeli, byla radost to sledovat. Hodně pomůže, když dáš z první šance gól. A když je navíc tak pěknej, jako byl ten Kuchtův po lahůdkovém pasu od Birmančeviče, uvolní ti to nohy. Za dalších 7 minut přišla pojistka, Wiesner pokouřil všechny a předložil Haraslínovi. To sbíhání do středu může být cesta. Potom pěkný vysunutí Krejdy a Kuchta jesličkama na 3:0? Hotovo, paráda. Bylo to tak rychlý, že už to nevydržel pomezní. Škoda, byli jsme v tempu, nebýt přerušení, věřím, že bychom sypali dál. Takhle jsme do půle viděli už jen neproměněné šance Kuchty a Krejdy. Odpuštěnou penaltu po skluzu Krejčího a dle komise i odpuštěnou červenou pro Kaana.....nevim, budiž. Kaan na to bude muset dávat bacha, podobný zákrok předvedl už loni doma proti Bolce. Taky v závěru poločasu a jestli se teda nepletu, tak taky na hranici vápna soupeře...Jestli si někdo myslel, že poločasové střídání Sparta válec zastaví, tak se spletl. Krejda vybízí Wiesiho a ten si ve svém 100 ligovém zápase zaokrouhluje statistiku na 10 branek a 10 asistencí. Penaltu na Karabce video odvolává, takže na pátou čekáme do 57. minuty. Pas Qazima nádhernej, první dotyk Birmančeviče taky, koncovka luxusní....Přichází pak ještě šance Sadílka, ale celý zápas se uklidňuje. Dostáváme dvě laciný branky a kazíme tak Vindahlovi premiéru. Asi aby nám chlapec nezpychl. No co, Matěj taky začínal obdrženou dvojkou, v Teplicích nás to ale stálo body. Poslední šanci Rynešovi chytá Budínský a tak nám generálka na Kodaň končí pěkným výsledkem 5:2.

K hráčům Pardubic tentokrát nic moc nemám, správně po zápase řekli, že byli posraní. Snad se vrací doba, kdy se hnědý trenky před cestou na Letnou fasujou. A teď k našim. Vindahlova poziční hra i rozehrávka se mi líbí, chápu proč jsme ho chtěli. Jestli ale umí chytat pořád nevíme, tak se snad předvede až to bude potřeba. Víc než tradiční překulovaná mne zaujali jeho delší pasy, minimálně 2x dostal do velmi dobré pozice Kuchtu....Ten podobný míč za dvě kola nedostal a bylo vidět, že ho tohle baví. Ze stoperů nejlepší Krejda, hodně dobrých pasů za obranu, dvě asistence, dvakrát hlavička ve vápně. Vitík po delší době zpět v základu. Bude jen lepší, o tom nepochybuju. Pany se sice ujímá rozehrávky, ale v obraně se mi tentokrát vůbec nelíbil. U obou gólů mohl a měl udělat víc, hlavně při prvním tam vyběhl jak žáček. Já jsem schopen omlouvat jeho chyby v rozehrávce snahou hrát fotbal, ale takový divný pohyby ve vlastním vápně jsou pro mne docela vykřičníkem. Sáďa uprostřed nevyšel ze svého letošního stínu, přestává mne bavit. Kaan měl fajn zrychlující momenty, dojem kazí asi jen ten faul. A chtěl bych už od něj i nějaký čísla. Ty naopak dodal Wiesi....bude mít Honza Mejdr co dělat, aby jeho 1+1 dohnal za celej podzim. Tomáš za mne jasná volba. Druhá strana opět slabší. Jarda nevystoupil ze svého letošního stínu. Trojzubec nám konečně zase začal fungovat. Šulo branka, průniky, rvavost jak ho známe. I posun směrem dozadu tam za tu dobu u nás je markantní. Že není línej floutek dokázal i Birma, navíc dal nádhernej pas na Kuchtiče a ještě hezčí pátou branku. Jo, tohle je velká síla. A Kuchtič. Honzo, ten tvůj úsměv mi chyběl!!! Hodně dobrý výkon, dvě branky, spousta míčů, presink. To chci!!! O půli Brian správně udělal hned tři střídání. Zkusil, jestli místo Zelenýho nebude lepší Ryneš. Za mne málo, nebyl. A podpis na druhé inkasované brance nevykoupil závěrečnou šancí. Škoda, tady je prostor pro zlepšení. Kara dobře začal, jenže pokusem o nafilmování penalty to asi skončilo. Chvíli před pátou brankou byl v podobné pozici jako Qazim, ovšem míč na Birmu nepropašoval. Čekal bych to obráceně. Qazim měl zase jednou den, byl všude. Ideální hráč na pomezí základu. Na poslední půlhhodinku se nám představil Gomez. Míče se teda nebojí. Myslím, že s pětiletou smlouvou je to dlouhodobější projekt. A předpoklady které má, se mi moc líběj. 25 minut dostal i Venca Sejk....jak bych to řekl....potřebujem v hierarchii týmu mít někoho, kdo na Kuchtiče bude tlačit. Venca to zatím i přes údajně povedenou přípravu opravdu není. Na druhou stranu, většina těch frajerů co byla na mládežnickém ME zatím zrovna neexceluje....Schalke třeba staví Matricianiho až ze střídačky, Koubek o Šulcovi taky říkal, že je zatím zavařený. Kara či Sejk teda zatím taky nic moc. Hůl nad nima nelámu, měsíc jim ještě dám. V bohatém podzimním programu své místo dostanou, tak snad to bude jen lepší. Briana chválím, dobře to namixoval, dobře vystřídal, dobře zhodnotil. Jen tak dál!

OSTATNÍ ZÁPASY

Ke Spartě jsem po očku mrkal do Karviný. Docela mne překvapilo, že nelapá Lapeš, který se po chybě v Olomouci nedostal ani na lavičku. Jestli teda není zraněný, nepřijde mi to jako fajn nakládaní se sebevědomím předsezonní jedničky. Jsem teda hodně zvědavej, jak teď dopadne Ciupa. Ten totiž šílenou chybou věnoval Boleslavi druhou branku. Boleslav začala tlakem, který už po šesti minutách proměnil ve vedoucí branku Jawo. Tam teda aby se Ciupa zbláznil, protože brance předcházela střela do tyče a zákrok. Nechat soupeře třikrát během pěti vteřin vypálit z malého vápna, to nemůže jinak skončit. Domácí se po půlhodině docela zvedli, aktivní byl opět Papalelé. Odměna přišla až v 70. minutě, stejně jako doma proti Zlínu Karviná skorovala po standardce Budínského...tam nad tím asi pár minut denně někdo tráví. Boleslav ale výhru i přes pár domácích náznaků celkem v klidu udržela a potvrdila tak letošní velké ambice.

Ty asi můžou být i v Olomouci. Julda už rozjíždí brankostroj, krátce po půli zvýšil Vodháněl. Cenná výhra na Slovácku, byť dle trenéra Jílka to bylo od Olomouce málo. To teda čumím, tady jsou většinou trenéři, co chtějí zasloužený minimálně bod už jenom za to, že jejich tým nastoupí. Je náhoda, že Slovácko v sezoně poprvé prohrálo až s návratem trenéra Svědíka?

Večerní slávu v Hradci Budějovice domácím zpříjemnily. Přitom mohly a asi i měly jít do vedení ony. Jenže Adediran pálil jak nepříčetnej. Budějky by potřebovaly do těch jeho pozic napasovat Ondráška. Jenže o něm člověk na place prakticky nevěděl. V mezidobí 19.-31. minuty dal Hradec tři branky a bylo hotovo. Měl jsem radost z Ládika neofsajda. A trochu jsem měl o něj strach. Když si pustíte jak se řítí ke koncovce, krátce před střelou zase míchá v ústech tím jazykem. Fakt se divím, že si ho ještě neukousl. Dojem si u mne pokazil rozhodčí Černý, který nebral v potaz snad první dobré životní upozornění Adámkové od VARu. Nechápu, k čemu to video je, když se tenhle Pilařův pověstný úkrok stranou do kontaktu nechá jako penalta. Ale komu to rve žíly, že jo? Budějky tak po pěti kolech mají skóre 3:12, tak to do tý Evropy budou asi muset vzít přes MOL Cup. Ale na jejich zápasy se docela dobře dívá, takže proč ne.

Z nedělního odpoledne jsem koukal na další marnou snahu Baníku Ostrava. Ti frajeři vůbec nevědí co maj dělat. Hapalova zoufalost už je tak očividná, že si toho všimli i experti ze studia O2. To čumím. Ale Baník prý prošel proměnou, tak by to chtělo dát jim čas. O ten snad i v rozhovoru žádal Šín, jen nevím, kde bere tu jistotu, že to bude dobrý. Když se podívám na stopery Lischku s Blažkem, nebo zmateně pobíhajícího Ndefeho, nevidím tam moc prostoru pro zlepšení. A když to nepůjde vzadu, těžko to půjde vpředu. O Šínovi jsem během zápasu slyšel asi sedmkrát, jakej je to talent. Za mne je na velkej fotbal brzo. Měkkej a jeho řešení sice má oči, ale to provedení nemá sílu. Přijde mi, jako takovej Pavel Šulc v začátcích. Nevím, jestli je Baník v pozici, kdy může takhle obouchávat. K obouchávání se odhodlal i trenér Koubek. Až mne jeho bytostné mediální přesvědčování že nejde o generační výměnu říká, že jde o generační výměnu. Osmnáctiletý Paluska odehrál velmi dobrou premiéru. Dweh hraje jak mazák, těch jednadvacet co má v pasu bych mu z projevu nehádal. A Hranáč se v Pardubicích taky docela vyhrál. Navíc se Plzeň po řeckokosovskořímských zápasech mohla spolehnout na děravou polskou obranu. Penalty obě jasný, nechápu co VAR řeší pět minut po jasným faulu na Durosinmiho. A vůbec už nechápu, proč na mne někde zas blikaj ty úchylný soft výrazy v nadpisech článků. Každopádně Plzeň má asi v lize problém, tři penalty proti ve třech zápasech za sebou? To by mne statisticky zajímalo, jestli se to vůbec někdy stalo....Mezitím se nám vyjádřila komise. V Plzni ani jedna penalta? Tak mám takovej pocit, že po blbovi s dobrým mediálním obrazem přišel další blb, který si ten dobrý mediální obraz chce co nejdřív zasloužit. Nebo prostě tomu fotbalu opravdu nerozumim.

Na monitoru jsem měl půl na půl Liberec s Bohemkou a Teplice s Jabloncem. A oboje jsem po dvaceti minutách vypnul. A asi jsem o nic nepřišel. Z těch pár sestřihů co jsem viděl musím říct, že zřejmě dobré utkání odehrál Christian Frýdek. Byl u všech akcí Liberce. Jenže Tupta je dřevák, už jsem vám to říkal??? Matyáš Kozák zajistil Bohemce tři body. Dobrá práce. Klokan už se po návštěvě Evropy může soustředit na další trápení soupeřů. A ztráta s Teplicema touto výhrou zapomenuta. Hlavně ta schopnost vyhrávat venku vyrovnané zápasy o jedné brance je může v tabulce držet hrozně vysoko. A Reichl se jim taky zatím povedl.

Večerní zápas Slávie se Zlínem bylo jen čekání na branky. Slávie dala jen dvě a tak se nakonec po šťastné brance Zlína musela klepat. Zajímavé je, že kdyby Zlín vyrovnal, viděl by to Pavel Vrba skoro jako nespravedlnost….tak před týdnem za nula střel minimálně bod, teď sklopený uši. Ale je fakt, že Zlín měl už hru na poli nacvičenou. Tvrdík slíbil nápravu a výměnu trávníku. Kašpaři. Vymejšlej milion charit a píčovin kde by komu chtěli jak pomáhat a nejsou si schopni před začátkem sezony připravit hřiště. Jinak bych řekl, že sláva beka Vlčka končí a jakmile to bude zdravotně jen trochu možné, už ho na place za Slávii neuvidíme. A pořád musím říct, že mne tam ten Zafeiris hrozně štve. Je fakt dobrej. Řekl bych, že po výkonu Zlína roste cena naší vydřené výhry z Letný. On Vrba připravit tým na beton umí, pak je to jen o individuálních chybách. Jsem zvědav, jak se Zlín bude presentovat proti sobě rovným, protože v tom týmu pár náznaků je. Brankář Dostál jim něco vyčape, Didiba vzadu vypadal opět dobře, Cedidla se v lize taky neztratí. Slončík s Tkáčem můžou být brzo klenoty. Jen nějak nevím, kdo by tam za neTrinity měl dávat branky.


CO NÁS ČEKÁ PŘÍŠTÍ TÝDEN?

Jablonec – Sparta: Jablonec vyměnil trávník a vstupuje do sezony domácím zápasem jako poslední. Stejně to ale v sobotu nebude tolik o nich, jako o nás. Těžký teď cokoliv hádat, výsledek z Kodaně to může dost ovlivnit. Jak jsem psal výše, čekám, že v Kodani se nerozhodne a tak jsem zvědav, jak se Brian za rok naučil rotovat. Blbý teda je, že střídající borci mu v zápase s Pardubicema moc hlavu nezamotali. Jablonec má docela problém se střílením branek, v Pardubicích nevyužil dlouhou přesilovku, v Teplicích taky nedal gól....to mne při pohledu na jejich soupisku docela překvapuje. Ale je fakt, že tam je dost nových hráčů, navíc nový trenér Látal je hodně zaměřenej na fyzičku, tak bych se nedivil, kdyby tohle řešil až za pochodu. Jsem hodně zvědav na Vencu Drchala, měl by proti nám odehrát první zápas a myslím, že má všechno co může naším stoperům dělat problémy. Loni jsme v Jablonci připsali druhou z hrůzné série pěti remíz. Snad letos nezačneme další takovou a máme dostatečnou kvalitu a šírku na to, aby se na nás hned první anglický týden moc nepodepsal. Do konce podzimu už nás jich moc neanglických totiž nečeká......

Ostatní zápasy

V sobotu odpoledne nás čekají jen dva zápasy. Na TV mi půjde Baník s Hradcem. Jsem totiž moc zvědavej, jestli už Baník měl dostatek času, aby zjistil, co hrát. Osobně to vidím tak, že těch pár náhodnejch šancí opět zahodí Tanko a Hradec bude trestat z brejků. Navíc mne hodně zajímá, jak se Weber bude presentovat venku. Ze zápasů v Edenu a v Plzni nejde vycházet, tam to zaweberuje každej. Nepamatuju moc, kdy Jožka byl venku nebezpečný. Teď k tomu má konečně mančaft. Vůbec by mne nepřekvapilo, kdyby tam Hradec vyhrál, moc budu přát Láďovi další gólák. A čekám, že Hapal dostane v neděli smsku. Na monitor si dám Zlín s Libercem. Liberec vypadal zkraje sezony dobře, ovšem Zlín už potřebuje něco uhrát. Vyhraje Vrbův pragmatismus nebo kvalita Liberce? Chvíli tomu dám. Myslím, že pokud padne brzy první branka, mohl by to být překvapivě dobrý fotbal.

V neděli ve tři hned čtyři zápasy. Naser si fanoušku. Určitě číhnu na mého černého koně z Bolky. Myslím, že by Slávii mohli zavařit. Obzvlášť mezi pohárama. K tomu si asi dám Pardubice s Karvinou. Čekám tam totiž gólaky a to z obou stran. Pardubice z prvních dvou zápasů doma mají pouze bod, musí už zabrat. Karviná má ale v každém zápase zajímavé momenty, myslím, že to bude dobrej zápas bez betonu. Ten ale čekám od Teplic v Olomouci, myslím ale že faktor Julda on the fire zápas zlomí. Mareček se nechal slyšet, že doufá, že si výkonem v Olomouci nakloněj fanoušky a vyprodaj pak zápas se Spartou. Jak bych ti to Lukáši řekl....když hrajete pět let hovno, těžko to tři, čtyři zápasy zloměj. Jestli na Stínadla v dalším kole ligy přijdou lidi, určitě to nebude kvůli vám. Znám i takový, co tam jezděj na klobásu. Bohemka se Slováckem bude taky hnus. Oba týmy takticky vyspělý, srovnatelně kvalitní. Čekám boj, který rozhodne jedna branka. Jestli vůbec padne....Ve večerním "šlágru" Budějovice - Plzeň naopak branky čekám. Chudák Šípoš.... Nevěřím, že Zápotočný s Niklem odstoupí od své hry, neudělali to ani proti Slávii. Myslím ale, že pro Plzeň to bude dárek a po betonu s Gzirou si budou moct konečně zahrát fotbal. A myslím, že jim to půjde.

(majk)