Jdi na obsah Jdi na menu

Co týden dal, 2. kolo F:L

CO TÝDEN DAL ... aneb syrový, neobjektivní Majkův náhled "rudýma očima" na odehrané kolo F:L.

Zlín – Sparta: jasně, nebylo to pěkný. Ale na to se nehraje. Hlavní rozdíl proti zápasu s Olomoucí vidím v tom, že se nepodařilo povedený nástup přetavit ve vedoucí uklidňující branku. Nápad s Birmou a Haraslínem stahujícím se na hrot ze začátku působil vtipně, ale po chvilce si tam frajeři začali spíš překážet a obrana Zlína to dokázala promptně zahustit. Od kluků bych chtěl větší hlad, zejména od Birmančeviče bych chtěl trošku chrťáctví a větší tlačení se do koncovky. Vím, je to těžký, spousta lidí zase tohle vyčítá Haraslínovi. Za mne to ale k útočným hráčům patří. Radši uvidím nepovedenou střelu než šolíchání vedoucí k brejku Zlína.... Mimochodem Fantišova tyč byla jasně největší šance poločasu. Na hrbolatém suchém hřišti naše obehrávání k ničemu nevedlo. Aktivní výkon Mejdra opět kazilo finální řešení. Nejvíc se mi asi líbil Laçi, který chtěl hrát a snažil se o nestandardní řešení. Logicky to vedlo i k chybám, ale to je prostě daň za fotbal. Já s tím jsem ok. Těžce rozdýchávám jeho žlutou za to, že je první v souboji. Tak jim ty skluzy zakažte úplně..... Myslím, že i ta žlutá vedla k Priskeho nápadu s poločasovým střídáním. Teda doufám, protože jestli si Qazima vybral kvůli výkonu, tak zvedám varovnej prst. Druhá půle obraz hry nezměnila. Těžko se nám tam dostávalo, přetěžko. A tak pomohla Cedidlova volejbalová nahrávka na smeč. Není vůbec co řešit, frajer obě ruce nad krkem, veme míč, nevim, co kdo na tom vidí přísného. Přísná byla akorát Láďova exekuce. No way pro Dostála, ačkoliv trefil stranu. Zlín pak měl jeden závar po zaváhání Vorla. Zase těžký, foukalo jak kráva, možná pršelo....Já bych mu nevyčítal, že to nechtěl chytat, ale ta slabá vyrážka nás vyděsila všechny. Naštěstí Zlín netrestal a vezeme důležité tři body.

Když to vemu kus od kusu, musím začít u hráčů Zlína. Slončík umí přitvrdit, to mne překvapil. Spolu s Tkáčem jsou to opravdu fotbalisti, až je mi jich ve Zlíně líto. Výbornej byl Joss Didiba. Hlava mi nebere, že proti nám vždycky nějakej frajer odvede takovej "repre" výkon. Dát ho na stopera byl od Vrby fajn tah, nemám teda nasledováno zda šlo o výjimku, nebo už tam hraje trvale. Já si pamatuju jeho zkraty ještě ze středu hřiště. Hloupé fauly, karty, problémy se zpracováním míče, chyby v rozehrávce. Ne, tohle byl úplně jinej Didiba a jsem docela zvědav, jestli na sobotní výkon dokáže v brzké době navázat. Nemyslím si....

A teď už k našim. Vorel neměl co by a málem z toho vyrobil Zlínu vyrovnání. Jak jsem psal, těžká situace v těžkých podmínkách, gól z toho nebyl. Druhej zápas, druhá nula, fajn. Brian na to ale moc nehraje, Holce loni taky posadil když začal chytat dobře. Jsem zvědav, jak budem tu situaci v bráně řešit. Sám nevím, nějaký nápad bych měl, k tomu se ale dostanu níže. Stopeři za mne cajk, z tý pozice nejsou oni, kdo by měli takový zápas lámat. A stejně ho Láďa zlomil. Asger mi přišel míň aktivní než v minulém kole, ale pořád dobrý. Pany dtto. Myslím ale, že už by měl přijít čas Viťase.

Honza Mejdr opět lepší Jardy Zelenýho. Jsem smířený s tím, že kvalitní dotažení situací bude spíš náhoda, ale počkám si. S tím počtem situací, do kterých se dostává, není snad ani statisticky možný, aby mu to někdy nevyšlo. Jarda je pro mne stínem, už druhej zápas jsem o něm prakticky nevěděl, chtěl bych ho vidět víc v akci. Nebo na lavičce. O Qazimovi jsem psal, líbil se mi. Kairinen měl dost míčů, ale tentokrát mu všechno docela trvalo. Má na víc a potřebujem to od něj. Křídla Birma s Šulem patřila k naším nejaktivnějším hráčům. Ale zadrbávali. Přesto jsou asi v největší formě, jinak než přes ně to zatím dopředu moc nejde. I díky Kuchtovi, který je zatím hodně nemastný, ještě víc neslaný....Nebaví mne a z jeho výrazu cejtím, že to nebaví ani jeho. Tuhle písemku bude muset Brian hodně rychle pořešit, protože potřebujem toho hladovce z jara. Včera bylo pozdě.

Nutno podotknout, že podobný dojem mám zatím ze Sádi. Nebaví mne a nejde mu to. Střídání za Qazima bylo rozhodně oslabením. Tomáš Wiesner mohl Mejdra zastínit, ale své momenty zatím taky vůbec neřešil dobře. Olatunji vypadal jak slon v porcelánu, ale myslím, že to bude dobrý. Musí dotrénovat, bylo vidět jak mu ten terén nedělá dobře, ale z našich tykadel mi přišel nejviditelnější. A měl tam i dobré momenty. Venca Sejk zatím vůbec nevyužívá příležitost dokázat, že může Kuchtu posadit. Což je při Honzových výkonech docela mrzuté. O Vencovi totiž většinou nevím úplně stejně jako o Honzovi. A Kuba Pešek ctrl+c ctrl+v z minulého týdne. Cením, že mu Brian dává aspoň nějaký prostor.
Brian po zápase zmínil několik důležitých věcí. Špatný terén není od Zlína dobrá taktika, ale prasárna. Můžem se tu bavit o všech soft věcech, který chceme nebo nechceme, ale připravit na první domácí zápas takové pole, to je prostě ostuda. Další nula vzadu....Trošku to při změně počítání branek v Evropě zlehčuje význam, ale pro tým je dobrý vědět, že může vyhrávat na jednu branku. Když to třeba nepůjde jako v sobotu.....Asi i díky terénu chápu, proč na plac nešel třeba Daněk....Ale už by to chtělo Kryštofa taky zapojit. Domácí trenér Vrba pak nepřekvapil tradičním výrokem našich koučů o tom, jak si tým, co za celý zápas nevystřelil na bránu, zasloužil minimálně bod.....

Ještě doplním dva momenty made in O2, co mne docela pobavily. Před zápasem nám expert Folprecht zaníceně vypráví, jak je důležité mít odražené míče. A vzápětí vysvětluje, jak je to těžký, když nikdy nevíš kam se to odrazí....A komentátor zase krátce po začátku zápasu vypráví, jak Honza Mejdr začal dobře, když zpracoval těžký míč a v tý situaci rozhodně nebyl favoritem...Jo, o to by člověk na stadionu přišel.....

Ostatní zápasy
Ke Spartě jsem si v sobotním odpoledni rozdělil monitor. Úvodní tlak Pardubic vedl jen k zblokovaným a nepřesným střelám, Jablonec hru relativně brzy vyrovnal. A když přišla červená karta pro vybíhajícího Kinskýho, bylo po zápase. Za mne docela přísná. Zákrok nevypadal vůbec pěkně, uznávám. Ale frajer šel přes míč, i se ho dotkl....A nakonec zboural dorážejícího útočníka. Nevím, jestli žlutá byla jasná chyba hlavního rozhodčího, aby se k tomu VAR vracel. Obzvlášť, když vedle Kinskýho byli ještě dva vracející se obránci. Tento slávoman lidí u VARu se mi prostě nelíbí. Když si vzpomenu na Jindru Staňka, tak zlatý pískání v Evropě :-).  Jo, může mé nasrání pramenit i z následného Kováčova tahu, když mi v rámci střídání sundal Pikula....Nad kreativitou v Pardubicích vítězily obrany. Když už se Hlavatý, či na druhé straně Drchal dostali do slibné příležitosti, nedokázali obranu prostřelit. Největší šanci vychytal Drchalovi v samém závěru poločasu Budínský. V druhém poločase už se početní výhoda Jablonce přeci jen projevila. Byl lepší, ovšem když v dobré pozici překopnou kromě brány i tribunu za ní, jak trefně poznamenal kouč Látal, je to těžký. S plichtou tak nakonec musí být spokojenější domácí.

Zápas v Olomouci byl asi krapet zajímavější. Po břevně hostujícího Bartla otevřel skóre Julda. Nádherná příprava, ještě lepší střela. Karvinou to na chvíli uspalo, navýšit skore mohli a měli Navrátil a Vodháněl. Podařilo se to ale až v 33. Zmrzlému. Karviná byla zralá na třetí branku, ale Navrátil minul. A tak přišel trest, když těsně před poločasem skoro z ničeho snížil Papalelé....Ta střela se teda divně šourala. Byla teda dobře umístěná, ale na Vorla bych za to byl asi nasranej. Z druhé půle už jsem skoro nic neviděl, nad Hanou se zatáhlo a velmi rychle přišel prudký déšť. V něm udělal chybu hostující brankář Lapeš a Navrátil navýšil domácí vedení na 3:1. Velká smůla pro Karvinou, protože situaci předcházel sporný moment ve vápně Sigmy, video však vše potvrdilo. Pak si kluci dali pauzu a po dešťové přestávce zápas dohráli bez změny stavu i díky perfektnímu zákroku Macíka po střele Budínského v nastavení. Olomouc byla lepší, Karviná ale měla zajímavé momenty. Vypadá to, že se je vyplatí sledovat.

U večerního šlágru Baník-Slovácko jsem usnul před koncem poločasu. Viděl jsem asi 17 ofsajdů Tanka a jemnou herní převahu Svědíkovců bez Svědíka....Zkouším si vzpomenout, kdy naposled nějaký trenér chyběl kvůli nemoci tak dlouho. Napadá mne jen Koubek, který už se k týmu nevrátil.  Zdá se mi to volaké čudné. Stejně jako celej Baník. Ti frajeři vůbec nevěděli co hrát. Ewerton to individuální kvalitou neutáhne. Vůbec mne výsledek 0:0 nepřekvapuje, když se podívám, že na jednom hrotu operuje Kubala a na druhém Vecheta. Oba jsou matláci. Jestli někdo vidí ve Vechetovi talent, tak já to určitě nejsem. To už vidím větší potenciál v tom čtyřicetiletym frajerovi na kraji zálohy, co pořád větrá jakoukoliv obranu. V ní je pro mne zatím zklamáním Kpozo, čekal jsem od frajera z Šeriffu víc. Ale je v týmu krátce, vede ho vemeno, hůl nad ním nelámu. Ostatně jako nad celým Baníkem. Mikloško by se měl probrat a co nejdřív jmenovat Searleho hlavním trenérem. Protože tahle akce s Pavlem Hapalem je čekáním na zázrak, který nepřijde. To podepíšu vlastní krví.

V neděli jsem zvolil Budějovice s mentolovou Slávií. Výbornej nápad, dresy splývaj a v televizi poznáš hovno. A dle některých narážeček bych si tipl, že i hráčům chvíli trvalo, než si zvykli. Byl jsem zvědavej, jestli to pojmou na Vrbu, nebo budou věrní svým zásadám. Niklovi se Zápotočným bych přál lepší materiál. Má to hlavu a patu, působí to moderně, neuhybaj. Zkusili to se Slávií na férovku. Jenže pak potřebuješ i kliku a ta už v 15. minutě byla na straně Zafeirise....Sakra šikovnej hráč, ve Slávii je ho fakt škoda. Sám mohl dvakrát navýšit vedení, ale jednou mine branku a podruhé ho vychytává Šípoš. Pak se zase Budějovice docela vzpamatovaly a do konce poločasu jsme sledovali docela vyrovnanej zápas, ovšem bez šancí.  Po osmi minutách druhé půle předvedly Budějovice velmi pěknou akci na jejímž konci byl po centru Čmelíka Ondrášek. A bezmocný zeťák. Vyrovnáno. Trpišovský reaguje střídáním a Mojmír Chytil se za půlhodinu hry stane mužem zápasu. Křížem přes celé vápno nejprve nachází Provoda, o deset minut později dává patičkou po přihrávce Tijaniho. Pak si ještě na hranici vápna skáče pro penaltu, kterou mu ale chytá Šípoš. Slávie i tak v Budějovicích vyhrála, ale že by to byl nějaký koncert se říct nedá. Jak moc na statistiky nejsem, tak držení míče 55:45 pro domácí mne dost překvapilo. Už méně mne překvapilo hodnocení domácího trenéra. Věcný, přesný. Musím zopakovat, že je mi velmi líto, že dostali fleka zrovna v Budějovicích. Ale jejich práce se vyplatí sledovat.

V Boleslavi začalo vše dle očekávání, faul Vliegena musel připomenout sudímu VAR. Nevím moc, co je jasnější penalta, frajer na to čumí z deseti metrů. Kušej ji však neproměňuje a zařizuje mi do Fantasy mínusáka. A to to ještě později vylepší žlutou kartou.... Zatímco Boleslavi nestačila penalta, Liberci stačí jedna standardní situace. Frýdek nachází Chaluše a Liberec vede. O tři minuty později může být vyrovnáno, ale Suchý Chaluše nenapodobuje. Po úvodní dobré desetiminutovce přichází spíš boj než fotbal, padají žluté karty a po intervenci VARu i červená. Když si frajer s míčem dělá prostor....Faul ano, žlutá možná, ale srát se do toho a zkazit celej zápas, to bych toho šmejda odpojil. Frajer co píská druhý ligový zápas si dost těžko dovolí upozornění VARu ignorovat. Když pak Kulenović pěknou střelou o štangli navyšuje vedení Liberce, vypadá to, že máme po zápase. Ovšem Liberec nedá pojistku, Tupta je krátce před půlí v ofsajdu. V druhé půli přichází perfektní zákrok Trmala, který vychytává hlavu Kulenoviće. Pak se na zadní tyči zjeví Pulkrab a máme o zábavu postaráno. V 88. minutě po standardce vyrovnává Suchý a Liberečáci po sobě jen nevěřícně zíraj. Prošustrovali dvoubrankové vedení proti deseti. A stejně jako v prvním kole s Baníkem ten jejich druhej poločas zdaleka neměl úroveň prvního. Jistě, mohlo jít o podcenění situace, ale něco mi říká, že je Kozel nemá dvakrát dobře připravený. Určitě to budu dál sledovat. Mára Kulič se nám po zápase rozněžnil, chválil hráče, diváky, možná i ty na gaučích. Ale jo, euforie. Boleslav zrovna nebyla známá tím, že by se přetrhla, naopak špatně rozehrané zápasy neměla problém odchodit. Měl jsem tušení, že budou vysoko a první dvě domácí kola mi to potvrdila. Myslím, že se vyplatí je sledovat.

Malá část monitoru mne zavedla i do Ďolíčku.... Bohemka byla od začátku divná, Teplice nebezpečnější. Přesto mohla Bohemka jít do vedení, Hůlka ale v dobré pozici na rozdíl od zápasu v Pardubicích minul. V závěru poločasu šly Teplice do vedení, Trubač si svou první střelu pohotově dorazil. V závěru mohl první střelou domácích v zápase na bránu srovnat Kovařík, ale Grigar si ty minely schovává na později. Veselý se to o půli správně snaží změnit dvojstřídáním, leč změna nepřichází. Naopak v 60. zvyšuje Jukl a já už se smiřuju, že zas na foru uslyším Youthforceho výskání....No dobře, ale do Evropy? :-). Každopádně Grigar mi přidává další držkovou, vychytává Kovaříka a pak pozoruje, jak Puškáč míjí bránu z penalty. Nejsem škodolibej kluk, ale Puškáč může slavit, že se při tý penaltě aspoň nezranil. Pěknou střelu pak chytá Yasserovi Reichl....Ten kluk z Egypta se mi už několikrát jako střídající líbil. Má dobrý momenty, jsem zvědavej, jestli si vypracuje víc času na hřišti. V 94. snižuje Puškáč, ale na vyrovnání už není čas. Teplice tak slaví velmi vydařený start do soutěže.

Poslední zápas kola jsem sledoval po očku. A viděl jsem pokračující bídu Plzně. Další sázka na Jirku, další stažení Vlkanovy po poločase. A další relativně slušnej nástup Plzně, ale bez hladovosti ve vápně. Koncovka špatná, nedůrazná, zablokovaná. Hradec nehrál zdaleka tak připosraně jako před týdnem v Edenu, stejně je těžký z toho něco extra vyvozovat. Za zmínku tak vlastně stojí jen poslední desetiminutovka. Protržení smůly Viktorie nese podpis otočenýho kotníka. A Davida Heidenreicha, který tam na malém vápně předvedl šílený silvestrovský číslo. To vzápětí překonal Mosquera, který jasně zaloktoval hostujícího útočníka. Věděl hned, že je zle, chytl se za hlavu....Ale pět vteřin na to už byl v roli a rozpažoval ruce a hrozně se divil, že si rozhodčí všiml. Penaltu Vašulínovi chytil Staněk. Líbil se mi pozápasový rozhovor s Vašulínem. Chtěl jsem ji kopnout dobře, ale nekop.....Přesný. Plzeň však přesto o výhru přišla. Několikrát si v nastavení nešli za pojišťovací brankou, místo toho se tam s tím ve vápně šmodrchali až přišel trest. Dlouhý aut, vrácenej míč, centr Gabriela a výskok Šašinky.....A pak už jen Ať stále vítězí, Viktoriá....
Trenér Koubek spokojenej s protržením střelecké nemohoucnosti. Takže cajk.


CO NÁS ČEKÁ PŘÍŠTÍ TÝDEN?

Sparta – Pardubice: Tak jo, poslední zápas před kvalifikací Ligy mistrů.....Teď už začne kalup. Pardubice odehrály dva docela povedené zápasy, ale neprosadily se v koncovce. Se vší úctou bychom tady neměli mít problém. I proto, že Kováč nezaleze. A tak se těším, jak se dostanem před pohárem do pohody. Myslím, že Vindahla Brian nevytáhne až v Kodani a tak jsem přesvědčenej, že kdo bude chytat v sobotu, odchytá i úterý. A jsem zvědav. Myslím, že už je čas dát prostor Vitíkovi. Možná bych pošetřil Láďu. Na krajích změnu nečekám, ať už na wingbecích kde bych se ale šanci pro Wiesnera nebránil. Zkusil bych i hledat alternativu za mdlého Zeleného, ale máme ji? Možná bude lepší nechat Jardu rozehrát. Na křídlech nemáme nic lepšího, než Birmu s Haraslínem, kteří jsou zatím podepsání pod většinu našich ofenzivních akcí. V základu bych neměnil, ale po hodince dolů, ať jsou fresh na Kodaň. Jsem zvědav na střed zálohy. Myslím, že Sadílek si o ten post zatím neřekl, na druhou stranu Kaanův klid asi budem v Kodani potřebovat víc než Sáďovu jízdu. A tak bych se vůbec nedivil středu Sadílek Laçi a první pauze pro Kaana. Já bych pořád přemejšlel i o Karabcovi, jenže nevím, jak na tom s tím svým zraněním je. Pokud třeba jen trénuje a nemůže do zápasu, problém bych v tom neviděl. S Kryštofem nepočítám, neumím si představit, že když mu Priske doteď nedal ani minutu, dá ho najednou do základu. A co s hroťákem? Těžká písemka. Obávám se, že dát Kuchtovi impuls jeho posazením nemělo potřebné výsledky už když na něj takhle zkoušel vyzrát Jindra Kšiltovka. Venca Sejk zatím nedokázal, že by byl platnější a tak bych to v zájmu vyššího dobra asi nechal bejt. Uvidíme, těším se. Sobotní odpoledne je fajn, když ten zápas vyhrajem, je celý ten víkend takovej poklidnej....Tak mi to, kluci, zařiďte, s nervama počítám až v dalším týdnu.

Ostatní zápasy
Ke Spartě opět rozdělím monitor. Větší polovinu nasměruju do Karviný, kam jede můj černej kůň Jawo se spoluhráčema. Čekám dobrej fotbal a góláky. Menší část nasměruju na Slovácko, tam ale čekám takticky vyspělej nudnej výkon obou týmu. Jestli dá někdo gól, vyhraje. Večer se chystá sláva v Hradci. Pustím si a budu hodně zvědavej. Hradec může být v euforii, já ale i přes zlepšenej výkon v Plzni Weberovi ještě pořád nevěřím. A myslím, že Zápo s Niklem ho i přes horší materiál překoučujou. Pokud teda hráči nebudou opakovat šílené chyby v rozehrávce ze Slovácka. Věřím Budějkám, fakt....Čuju překvapení.

Nedělní odpoledne. Blbej s hluchým v Plzni. To je přesně zápas, kde si Hapal může udělat slávu, aby následně dalších pět zápasů prosral. Kor jestli Plzeň bude pokračovat v Evropě. Čekám góláky, ale dost to ovlivní čtvrteční vystoupení Plzně v pohárech. Těžký teď hádat. Rozjetý Teplice mají Jablonec. Dávám Sklářům polibek smrti a tipuju jejich výhru. Víc pro Látala nemůžu udělat. Oko určitě hodím do Liberce, kam jede Bohemka. Čekám silný Liberec v první půli a jsem zvědav, jestli to bude podobný i do třetice. Měli by si s Bohemkou poradit, ta nemá na dvě soutěže širokej kádr a dost pochybuju, že to ve čtvrtek odchoděj. A večer Slávie se Zlínem? Tady není vůbec nic k řešení.

majk (Rakitič)

Neořezaný článek autora, kde naleznete i náhled na odehrané Evropské poháry naleznete >> zde.

 

                               

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

BryanMease - Earn more from your website THAN IN A YEAR OF WORK!

27. 4. 2024 2:44

ONLY TODAY! 50% discount on bases for XRumer and GSA SER + activation keys for GSA Search Engine Ranker!
https://en.xrumerbasee.ru/
To contact us, write to telegram https://t.me/DropDeadStudio, When contacting, mention promo code DDS50.

BryanMease - ONLY TODAY! 50% discount on databases for XRumer and GSA SER + activation keys for GSA Search Engine Ranker!

25. 4. 2024 6:25

Bases for XRumer & GSA Search Engine Ranker as well as GSA Search Engine Ranker activation keys with a 50% discount!
https://en.xrumerbasee.ru/
To contact us, write to telegram https://t.me/DropDeadStudio, When contacting, mention promo code DDS50.